Airco!!! - Reisverslag uit Jodhpur, India van Saskia Meijer - WaarBenJij.nu Airco!!! - Reisverslag uit Jodhpur, India van Saskia Meijer - WaarBenJij.nu

Airco!!!

Door: Saskia

Blijf op de hoogte en volg Saskia

21 Juni 2005 | India, Jodhpur

Dag lieve mensen,

Zo, nu echt een berichtje. Ik heb net wat foto's geplaatst, dus jullie kunnen weer een beetje een indruk krijgen van wat ik allemaal zie.

Na een zeer prettig verlopen treinreis ben ik inmiddels aangeland in "de blauwe stad", Jodhpur. Het blauw verwijst naar de daken van de huizen die met indigo bewerkt zijn. Op de foto kunnen jullie zien dat dat ook echt zo is. De treinreis was trouwens vooral zo prettig vanwege de airco. Daarbij hoort trouwens ook dat je een kussen en lakens krijgt. Plus, ik lag op en bank zonder voeteinde, dus kon ik EINDELIJK eens volledig gestrekt liggen. En met al mijn sloten om mijn bagage heb ik dus toch een paar uurtjes rustig kunnen slapen.

Om het zeer onchristelijke tijdstip van 5.30h kwamen we aan in Jodhpur. Daar heb ik direct samen met iemand die ook in de trein zat een riksja richting hotel genomen. (We wilden namelijk beide in hetzelfde hotel overnachten.) Daar weer lekker even verder geslapen. Het hotel is niet erg bijzonder qua inrichting, uitzicht of de aanwezigheid van stromend water, maar er is airco en de service is erg goed en dat is ook heel wat waard. En daarbij kost het 400 Rupee per nacht (iets van 7,5 Euro), dus dat is ook wel te doen. ;-)

De jongen die het hotel runt heeft mij vanochtend zeer vriendelijk uitgelegd wat ik wel en wat ik niet moet zien. Ik ben op zijn advies direct naar het fort gegaan, wat inderdaad meer dan de moeite waard is. Het was er stervensheet, maar ze hadden er wel een audio guide, dus ik heb er echt een buitengewoon aangename 1,5 uur doorgebracht. Erg interessant, onder andere omdat delen van de audio guide door de huidige Maharaja van Jodhpur ingesproken waren. Hij woont nu niet meer in het fort, maar heeft er wel voor gezorgd dat het zo ontzettend goed geconserveerd is. Echt een aanrader voor iedereen die nog eens naar Rajasthan gaat.

Daarna ben ik even over de markt gerend. Gerend, omdat ik het nog steeds irritant vind hoeveel mensen zich aan je opdringen. Plus, wat er daar verkocht wordt is vaak zo ontzettend lelijk of oud of van slechte kwaliteit, dat ik ook niet de neiging heb er lang te willen blijven. En dus heb ik me naar een internetcafe laten brengen, waar ze voor Indiase begrippen een superverbinding hebben. Daar heb ik ook mijn camera even laten uitlezen, want ik maak zoveel foto's dat mijn schijfje alweer vol was. Dus heb ik nu netjes 2 cd's (voor de zekerheid een back up laten maken) vol met foto's en kan ik weer ongestoord verder klikken. (Het is trouwens wel heel erg, want er kunnen iets van 140 foto's op en ik heb hem dus nu alweer vol, na nog geen 5 dagen.)

En dan het eten. Ja, daar heb ik inderdaad nog niet echt veel over geschreven. Tijdens mijn verblijf in Pune heb ik een paar keer bij een Tandoor gegeten, maar ook wel andere Indiase maaltijden hoor. Ik houd wel van Indiaas, ook als het kruidig is, maar mijn absoluut favoriete Aziatische keuken blijft toch de Thaise. Eigenlijk met name omdat die erg licht verteerbaar is en omdat er veel groenten gebruikt worden. Ik houd ook wel van roerbakken. Aan de mensen te zien en zo voelt het ook, is Indiaas eten een stuk zwaarder. Er wordt hier trouwens ook veel suiker gegeten/gedronken. Chai, Indiase thee bestaat uit meer melk en suiker dan uit thee. Ik heb dan ook liever "black tea", dus zonder die toevoegingen, maar zoals de naam al doet vermoeden is deze soms wel vreselijk sterk.

Indiaas eten is niet compleet zonder naan (soort broodpannekoeken uit de oven). Naan gebruik je onder andere om je eten mee naar binnen "te schuiven". Verder is het hier vooral kip die op allerlei wijzen bereid wordt, want rund mag uiteraard niet en varken wordt ook bijna niet gegeten (sowieso al niet, plus er zijn ook vrij veel moslims hier). Kip tikka masala, uit de tandoor oven, is mijn favoriet. En natuurlijk is er veel vegetarisch. Pushkar, het stadje waar ik ook nog heen wil is zelfs een volledig vegetarische stad. Wat ik verder lekker vind is Lassi, een soort melkdrank, zout of zoet en eventueel ook met vruchten. Zoals al wel duidelijk was uit mijn verslagen uit Pune, is er ook veel fruit en dan vooral mango's.

Tijdens mijn dagen in de woenstijn heb ik trouwens niet veel gegeten. Had echt geen trek door de warmte. Wel veel gedronken, want je verliest hier onwaarschijnlijk veel vocht. Gelukkig kan je overal de meest uiteenlopende keukens vinden, dus een verse tomatensoep in restaurant Little Tibet in Jaisalmer smaakte ook prima. Er was zelfs ook een Italiaan, maar daar ben ik niet geweest.

Voor ieder wat wils dus, alleen een biesftukje zit er niet in. Zelfs de MacDonalds heeft aangepaste menu's.

Vanavond ga ik met de jongen van het hotel en een Amerikaans meisje naar een echte Indiase Bollywood film. Ben erg benieuwd, want over het algemeen vind ik die vooral lachwekkend. Maar hij heeft beloofd het allemaal uit te leggen, dus het lijkt me wel weer heel apart. En je moet toch een keer gaan als je hier bent vind ik.

Mensen, ik ga maar eens uitloggen. Het is 6 uur en ik heb toch een beetje trek, want vanmiddag heb ik weer erg beperkt gelunched.

Tot volgende keer.

Saskia

p.s. Het meer van Udaipur staat nu droog, dus misschien wordt het toch Pushkar, maar ik ben er nog niet helemaal uit.

• 21 Juni 2005 - 20:00

Janny Van TS:

Hallo Sas,

Bij het scheiden van de markt(want ik moet even naar het veel minder prozaische buitenland UK) nog even een kleine tip. Waarschijnlijk weet je het wel, maar wat mij in grote hitte in verre oorden (geen vakanties) geholpen heeft is: juist wel eten en vooral zout nemen. Ik bedoel niet zout (wat weer iets anders is dan kruidig) eten, maar een busje zout kopen, eierdopje (of ander AA-50 cupje, eventueel handpalm), drinkbaar water, goed zout erin en in een grote slok opdrinken. Vies, maar in een slik voorbij. Dat kan heel positief effect sorteren. Het is voor ons simpele bleekgezichten een gewone reactie om geen trek te hebben in eten als het bovenmatig warm is, maar de enige remedie is: juist wel eten. Door overmatig vochtverlies, vloeit ook zout weg en dat is nu precies wat je in dergelijke temperaturen niet moet hebben. Jouw conditie kan wel wat aan, maar grote hitte kan onvermoede reacties geven. Zie maar wat je met deze tip doet.
    Veel liefs, TS houdt me vast wel op de hoogte als ik weg ben.
    Janny

• 21 Juni 2005 - 20:14

Je Vader:

Ik han natuurlijk al een dochter met stip, maar nu ook in het echt! Erg leuke foto's. Blij dat je het tenminste even koel hebt. Udaipur zonder meer blijft toch erg mooi. Zo kan je tenminste naar het Bond eiland lopen. ook het paleis aan het meer is zeer de moeite waard. Pas goed op je zelf!
    Liefs,
    Je vader

• 21 Juni 2005 - 23:04

Tante Marjo:

Weer een leuk verslag! Hier in Ohio ook heet maar niet zo erg als bij jou, dat wel!! Overal airco hier natuurlijk, maar buiten heet! Liefs