Singsang Engels en mango's - Reisverslag uit Poona, India van Saskia Meijer - WaarBenJij.nu Singsang Engels en mango's - Reisverslag uit Poona, India van Saskia Meijer - WaarBenJij.nu

Singsang Engels en mango's

Door: Saskia

Blijf op de hoogte en volg Saskia

07 Juni 2005 | India, Poona

Hallo hallo,

Zo, de tweede werkdag hier in India zit er op en ik lig weer lekker in mijn bedje. Na de eerste dag gisteren waarop we vooral de mensen hier hebben uitgelegd hoe de Nederlandse gezondheidszorg werkt, zijn we vandaag echt aan de slag gegaan met het maken van specificaties voor aanpassingen en nieuwe dingen die nodig zijn voor de Nederlandse markt.

(Ik kan me voorstellen dat niet iedereen precies weet wat ik hier eigenlijk doe. Een korte toelichting: ik ben productmanager van iMedOne, een softwarepakket voor ziekenhuizen dat gemaakt wordt door ITB, onze Duitse partner. Ik ben hier nu samen met Paul, van ITB, om met de programmeurs door te spreken wat zij moeten doen. De programmeurs hier zijn dus onderdeel van ITB).

Tot nu toe ben ik erg onder de indruk van deze mensen. Ze begrijpen het ontzettend snel en leren ook direct de Nederlandse woorden. Erg goed. De communicatie verloopt ook wel prima. De voertaal bij ITB India is Engels (dan wel singsang Engels natuurlijk), dus dat lukt allemaal wel. Wat wel leuk is om hierbij te vermelden, is hoe dat hier toegaat. De programmeurs zijn verdeeld in teams met allemaal een teamleider. Tijdens onze workshops praten alleen de teamleiders. De rest zegt niets en luistert alleen maar. Soms schrijven ze wat op. Er is hier namelijk een heel sterke hiërarchie, dus alleen teamleiders mogen wat zeggen. Gelukkig gaan we donderdag met het hele team eten en daar mogen de anderen ook wel praten.

Wat verder nog opvallend is, is dat hier ongeveer 40% vrouwen werken, maar dat de vrouwen bij de teamleiders duidelijk in de meerderheid zijn. Ik weet inmiddels ook hoe dat komt: Mark, de directeur hier, zei dat dat is omdat vrouwen meer lange termijn visie hebben en minder snel van werkgever veranderen. Mark is daarom ook groot voorstander van huwelijken binnen het bedrijf: de kans dat mensen dan weg gaan is nog kleiner. Binnen ITB India zijn dan ook al 16 echtparen (op 120 medewerkers). En daarnaast zijn er ook zussen, kinderen, etc. in dienst. Ons kent ons dus hier. En dat in een stad van 4 miljoen inwoners.

Last van verschillen in kaste of geloof hebje hier overigens niet. De mensen weten het wel van elkaar, maar zeggen er niets over. Ook opvallend vond ik.

De workshops gaan dus goed. We lopen wel een beetje achter op schema, dus we moeten morgen flink wat doen. Dat we vandaag om 16.30 gingen winkelen heeft ook niet echt bijgedragen, maar was wel leuk. Zelf houd ik niet zo van al die kitch hier (en daar BARST het echt van), maar ik heb wel iets anders gevonden, namelijk een kleermaker. Hij gaat nu een pak en twee blousen voor me maken. Samen 150 Euro! Geen geld voor op maat gemaakte kleding. Vrijdag gaan we er weer heen om te passen en dan is het volgende week woensdag oid klaar.

Vanavond hebben we, net als de eerdere drie dagen, bij Mark en zijn gezin gegeten. Was weer gezellig. Markus, een van de andere directeuren van ITB, was er ook. Dat is toch wel leuk, want op die manier leer je dat soort mensen een beetje persoonlijker kennen en dat helpt vast in de samenwerking. Markus bijvoorbeeld lijkt heel serieus en een beetje nors, maar is vreselijk grappig en loopt bij Mark thuis (waar hij 2 weken logeert) rond in heel relaxte kleding (soort pyjama). Mark is ook erg grappig en vreselijk aardig, net als zijn vrouw trouwens. Na de spaghetti van de eerste dag hebben we nu wel twee dagen Indiaas gegeten. Was erg lekker. En als toetje krijgen we steeds mango. Heerlijk! De mango's hier zijn iets kleiner, dus je eet gewoon een hele mango op. Sinds ik hier ben heb ik er denk ik al 6 op. Ik krijg dus echt een overdosis vitamine C. Helemaal omdat onze lunch ook nog eens uit fruitsalade bestaat.

Een ander opvallend element in de categorie vocht&voeding is dat we hier heel veel koffie en thee geserveerd krijgen, maar dan wel op de Indiase manier: heel veel suiker en warme melk. 's Ochtends krijgen we trouwens wel gewone koffie en thee, maar dat komt omdat de prive bediende van Mark ons het ontbijt serveert (op het dakterras).

Het gaat me dus wel goed hier. Het is niet al te warm en 's avonds zakt de temperatuur maar weinig, dus je kunt lekker in je t-shirtje buiten lopen. Het is wel steeds de vraag wanneer de moesson komt, want dat is meestal rond deze tijd. Volgens de berichten is ie dit jaar echter een beetje verlaat. We zullen zien.

Tot snel weer.

Liefs,

Saskia

• 07 Juni 2005 - 19:27

Je Vader:

Elke avond, na thuiskomst, snel ik natuurlijk weer naar de mail en dan is er weer een mooi verhaal. Tot nu toe lijkt het me daar goed uit te houden: niet te hard werken en niet te heet. Maar waarschijnlijk wordt dat nog anders (hard werken en erg nat). De Indiase kwaliteit viel me toen ook erg op. Ze wonnen contracten niet omdat ze goedkoper maar omdat ze beter waren. En bovendien waren ze 90% goedkoper. Wat dat betreft kan Europa de borst nog nat maken. De concurrentie wordt zwaar. Maar wel heel leerzaam en leuk allemaal. Wat een ervaring!

Liefs,

Je vader

• 07 Juni 2005 - 19:33

Saskia Meijer:

Is ITB-India niet bang voor inteelt op de lange termijn? (grapje)Je "weblog" is reuze leuk en interessant om te lezen. Hier o.k. Nieuwe p.c. voor Janny komt morgen. Je maat(al bijzonder)kleding vind ik behoorlijk duur! Zeker niet afgedongen? Je dacht zeker aan al die kindjes die op je pak en blouses moeten zwoegen. Heb je de foto's die bij het bericht staan trouwens zelf gemaakt? Dikke kus T.S. en Janny

• 08 Juni 2005 - 12:54

Esther Met H ;-):

Dag lieverd, leuk jouw verhalen en foto's. Ben ook benieuwd naar de kleding. 't Balkon staat er nog prima bij. Zoen. Je piraat.